fbpx

0

KOSZYK

Brak produktów w koszyku.

Targ Oliwa
26 września, 2020

Czym może być zanieczyszczona dzisiejsza żywność?

Salmonella w suszonej bazylii lub listerioza w produktach nabiałowych. Toksyczne poziomy estrów i węglowodorów w olejach oraz zatrucia rtęcią po suplementacji tranu. Przekroczone normy ochratoksyny, obecność glifosatu w kaszach i zimnotłoczonych olejach to tylko niektóre przykłady „śmieciowego” jedzenia.

 

Na podstawie badań i raportów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego oraz wiedzy na temat upraw konwencjonalnych i żywności komercyjnej zamieściliśmy krótki zbiór tego, co udało nam się ustalić w odniesieniu do produktów spożywczych dostępnych w polskich sklepach. Czy pozostawiono nam wybór, jeśli już uświadomimy sobie, że choroby które dotykają nasze pokolenia mają podłoże nie tylko środowiskowe i genetyczne, ale wynikają przede wszystkim z naszych nawyków żywieniowych.

 

Jaka jest właściwa dieta ?

 

O ile nie negujemy suplementacji witamin, tak w przypadku leków i jakichkolwiek innych terapii kluczowa jest dieta, która ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne. Warto sięgać przede wszystkim po produkty roślinne: probiotyki (np. kiszonki, zakwasy), zdrowe tłuszcze bogate w polifenole (np. wysokiej jakości oliwy lub oleje ze sprawdzonych nasion), fermentowane zboża, kasze, uprzednio moczone strączki pozbawione chemii oraz warzywa i owoce. Taka odżywcza dieta pełna witamin i minerałów może być podstawą do wprowadzania dodatkowej suplementacji zalecanej przez lekarza. Nie zapominajmy też o aktywności fizycznej i regeneracji na świeżym powietrzu, co przyniesie nam korzyści na długie lata.

 

Nasza dieta najczęściej ulega zmianom z konieczności np. w wyniku choroby lub w momencie, kiedy organizm nie radzi sobie z jej skutkami. Dopiero podupadając na zdrowiu zdajemy sobie sprawę jak ważnym elementem jest dobrze zbilansowana dieta. Jeśli spożywamy żywność wysoko przetworzoną, modyfikowane zboża, utwardzone tłuszcze, biały cukier, mięso i ryby z dużych hodowli oraz korporacji, w których interesie nie leży zdrowie konsumenta, a ilości sprzedanego towaru to nie możemy liczyć na przychylność naszego organizmu.

 

sklep ze zdrową żywnością Targoliwa.pl

Czy powinniśmy zatem sięgać po produkty ekologiczne?

 

Niestety ekologiczny listek na opakowaniu nie daje gwarancji co do pochodzenia produktu i tak np. kupując Produkt Polski – ekologiczną przyprawę lub suszone owoce, możemy trafić na surowce, które przypłynęły w kontenerach z Azji lub Ameryki Południowej. Często natrafimy też na zimnotłoczone oleje, które sprzedawane są jako produkt polski, a w praktyce tłoczone są z chińskich nasion.

 

Czy warto kupować produkty roślinne z oznaczeniami „vege”?

 

Często słusznie zaczynamy zwracać uwagę na oznaczenia takie jak: vege, roślinne, bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru. Ale czy to wystarczy? Niestety w składzie takich produktów możemy spotkać również skrobie modyfikowaną, rafinowany olej kokosowy lub palmowy.

 

Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupów?

 

Sprawdzajmy nie tylko pochodzenie produktów, ale też surowce z których zostały wytworzone. Wybierajmy małe gospodarstwa, sięgajmy po wyroby regionalne oraz produkty od rolników, którzy uprawiają również dla siebie 🙂 Czytajmy skład znajdujący się na opakowaniu choć nie zawsze możemy być pewni, co znajduje się w środku. Jednym z takich przykładów jest oliwa z oliwek Extra Virgin, która po przebadaniu okazała się olejem ryżowym zabarwionym chlorofilem*, co potwierdza jak ważne jest sprawdzanie pochodzenia produktu.

 

Zmiana jest w nas…

 

Wierzymy, że świadomość i decyzje zakupowe konsumentów przyczynią się do drobnych zmian, które w przyszłości przekonają korporacje, producentów oraz rolników do wytwarzania żywności do której powinien mieć dostęp każdy z nas. Żywność wolna od zanieczyszczeń chemicznych, pełnowartościowa i ogólnodostępna.

 

Autor: Sylwester Kościuk

-artykuł powstał we współpracy z dietetykiem mgr Karoliną Osińską

https://www.apetycznadieta.pl/

 

*Dane przedstawione w książce Extra Virginity oraz ilość fałszerstw potwierdzonych m.in. przez Urzędy Celne i Urzędy Kontroli Konkurencji i Konsumentów to 80% niezgodności produktu w przypadku wszystkich oliw z oliwek na rynku.

1 komentarz

  1. Adam

    Super artykuł, bardzo ciekawy.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *