fbpx

0

KOSZYK

Brak produktów w koszyku.

Targ Oliwa

Cześć

Nazywam się Agata i razem z mężem jesteśmy pasjonatami naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia. Po kilku latach poszukiwań pełnowartościowej żywności zauważyliśmy, że na długich sklepowych alejach, nawet tych z produktami EKO brakuje nam wielu produktów.

Czy to możliwe, że na uginających się półkach czegoś brakuje?

Okazuje się, że tak! Nie znajdziemy tam prawdziwego jedzenia, nieprzetworzonej żywności, prosto od rolnika, z małych gospodarstw, produktów wytwarzanych na niewielką skalę. To w nich kryje się całe bogactwo smaków i wartości odżywczych, których nie zaznamy w żywności produkowanej na skalę przemysłową, czyli korporacyjnej.

Zaczęło się niewinnie. Po kilku latach spędzonych na hiszpańskiej wiosce, mój mąż Sylwester zaprzyjaźnił się z rolnikami – rodziną państwa Ortegas. Namówiliśmy ich, aby przesyłali nam swoją ekologiczną oliwę z oliwek do Polski. Ktoś powiedział nam wtedy: „Nie łatwiej będzie Wam kupić dobrą oliwę w sklepie?” Łatwiej, ale takiej oliwy po prostu nie było!
Tak rozkochaliśmy się w płynnym złocie z Murcii, a w 2018 roku rozpoczęliśmy sprzedaż wysyłkową i otworzyliśmy sklep opierający się przede wszystkim na produktach z rodzinnego młyna Almazara Deortegas.

Po kilku miesiącach wciąż szukaliśmy i szukaliśmy innych zdrowych i smacznych produktów, które choć trochę przypominają nam smak prawdziwego jedzenia, czyli smak z naszego dzieciństwa.
Wychowując się na wsi, zawsze mieliśmy w domu świeże warzywa z ogródka mojego taty – Adama, jajka od stryja (wtedy jeszcze nikt nie mówił na nie ekologiczne, choć były bardziej niż te dzisiejsze). Pamiętam też mleko, które przynosił sąsiad, czy miód, po który jeździłam z tatą starym fordem do Jankowic. Tam mój pradziadek miał swoje ule, a ja jako kilkuletnia dziewczynka uciekałam przed pszczołami 🙂

Te piękne czasy dzieciństwa są już za nami, ale zawsze chętnie wracamy na wieś. Zabieramy wtedy co tylko możliwe, ale największą radość sprawia nam spotkanie ludzi, którzy jak przed laty, tak i dziś z całym sercem, pasją i zaangażowaniem wytwarzają i przetwarzają z własnych, ekologicznych upraw dokładnie tak samo, jak robili to ich rodzice i dziadkowie.

Nasza idea tworzy przestrzeń dla małych gospodarstw, pasiek i rodzinnych młynów, gdzie wytwarzane są produkty naturalne, bez GMO, pestycydów i chemicznych oprysków.

Targ Oliwa to alternatywa dla żywności komercyjnej. Produkty pochodzą wyłącznie z zaufanych i zaprzyjaźnionych gospodarstw. Na pierwszym miejscu stawiamy na świeżość i jakość, wspierając rodzinne manufaktury i rolników którzy sami wytwarzają żywność ekologiczną. W tym miejscu pozostawiamy certyfikaty czy wygląd opakowania na dalszym planie. Nie znajdziecie tu domowej mąki ze skupu, własnych przetworów z mrożonek i zdrowych produktów roślinnych ze skrobią modyfikowaną w składzie. Zadbaliśmy o to, aby w jednym miejscu znalazły się wyłącznie produkty najwyższej jakości dostępne bez wychodzenia z domu.

Jeśli znasz produkt wart uwagi lub chcesz zostać naszym dostawcą napisz do nas. O jedzeniu możemy rozmawiać z Wami godzinami 🙂

Stwórzmy to miejsce razem!

Więcej o naszych zaprzyjaźnionych gospodarzach dowiecie się tutaj.