deortegas

Rodzinna manufaktura od 1985 roku

deortegas

Rodzinna manufaktura od 1985 roku

Co nas wyróżnia?

Ekologiczna Oliwa Deortegas to produkt będący połączeniem zdrowej mieszanki naszych pomysłów i marzeń, ciężkiej pracy, pielęgnacji oraz szacunku dla ziemi.

sklep ze zdrową żywnością Targoliwa.pl

Rodzinna Manufaktura

Od 35 lat uprawiamy oliwki tradycyjnymi metodami.  Wiedzę i pasję przekazujemy kolejnym pokoleniom. 

Własne Uprawy

Na 170 hektarach prowadzimy nieintensywne i w pełni ekologiczne uprawy drzew. Bez dodatkowego nawadniania. 

Zdrowy produkt

Oliwa posiada 8 razy niższą kwasowość, niż norma Extra Virgin. Wyjątkowo wysoka zawartość NNKT, polifenoli i witamin.

bio oliwki

Autorskie uprawy metodą secano

Prowadzimy całkowicie ekologiczne i zrównoważone rolnictwo obejmujące 33 000 drzew oliwnych w każdym wieku. Nieintensywna uprawa polegająca na 14 metrowym rozsadzie, brak dodatkowego nawadniania oraz niestosowanie oprysków sprawia, że owoce z których tłoczymy oliwy posiadają znacznie więcej minerałów i wartości odżywczych niż z upraw konwencjonalnych. 

W trosce o zdrowie i środowisko

Nasz cel jest bardzo jasny, aby wyprodukować owoc ze wszystkimi jego smakami, aromatami i walorami przy użyciu metod rolniczych, które szanują świat przyrody. Stworzyć zdrową żywność, która pozwoli nam cieszyć się czymś zupełnie wyjątkowym.

Nagrody

Ekologiczne Oliwy Deortegas zostały docenione na arenie międzynarodowej.

BIOL - Gold Medal

2017, Włochy

wbhoo

Best Healthy EVOO

2016/17 oraz 2018/19

nagrody flos olei

Flos Olei Guide

2021, Włochy

oliwy deortegas nagrody

Oli Vinus - Gold

2017, Argentyna

nagroda great taste dla oliwy z oliwek extra virgin

Great Taste Guide

2020 Wielka Brytania

Olive Japan

2017, Japonia

deortegas nagrody

L.A. Olive Oil Cup

2018, USA

Terra Olivo

2018, Izrael

Harmonijna produkcja – od oliwki do czystego soku

Opracowany model rolnictwa polega na codziennej pielęgnacji i dbałości o równowagę całego środowiska. Ekstremalne warunki, które zapewnia południowy klimat Murcii oraz naturalne nawodnienie sprawiają, że owoce z których wytwarzamy oliwy, kryją w sobie znacznie więcej minerałów i wartości odżywczych. Okres wczesnych zborów, który przypada w październiku i listopadzie wpływa na niską zawartość nadtlenków (K270) oraz odpowiedni poziom kwasowości.  To młode owoce, pochodzące z ekologicznej uprawy determinują jakość i smak oliw Deortegas. Ekstrakcja metodą na zimno oscyluje w granicach 22 stopni i następuje tuż po zebraniu owoców, gwarantując nam kategorię Extra Virgin. Oliwy Deortegas to nie tylko produkt z certyfikatem, to najbliższy doskonałości ekologiczny sok z oliwek pochodzący w 100% z tradycyjnych upraw secano. Produkcja i zasoby młyna są limitowane. Sprawdź dostępność naszych oliw.

uczciwe uprawy

Nie stosujemy toksycznych oprysków, chemikaliów i sztucznych nawozów w celu poprawy wydajności zbiorów. Nasze produkty posiadają certyfikat ekologiczny.

wczesne zbiory

Młode owoce zbieramy w październiku i listopadzie. Wczesne zbiory gwarantują wysoką zawartość polifenoli i nienasyconych kwasów NNKT. W oliwie Deortegas jest ich ponad 78/100 gram.

ekstrakcja na zimno

Świeże oliwki jednego gatunku tłoczymy do kilku godzin od zbiorów. Ekstrakcja odbywa się na zimno przy pomocy zaawansowanej technologii. Temperatura oscyluje wokół 22°C.

Gatunki

Posiadamy wyłącznie jednoszczepowe rodzaje oliw wyciskane na zimno w dniu zbioru z owoców jednego gatunku.

Cecha: świeża

Zapach: zielone migdały, pomidor, banan, jabłka, awokado

Smak: zrównoważony

Intensywność: średnia

arbequina

Cecha: trawiasta

Zapach: świeżo skoszona trawa, migdały, zielony pomidor, karczochy

Smak: słodki, gorzki

Intensywność: średnia

cornicabra

Cecha: owocowa

Zapach: świeżo skoszona trawa, zielony pomidor, karczoch, awokado

Smak: zrównoważony

Intensywność: średnia

hojiblanca

Cecha : warzywna

Zapach: migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, lukrecja

Smak: zrównoważony

Intensywność: wysoka/średnia

frantoio