Przepisy
Wszystko, co warto jeść, by żyć w zgodzie z naturą i samym sobą. Zdrowe przepisy, ekologiczna żywność i inspirujące dania z udziałem oliw Extra Virgin
Najnowsze
Granola z bakaliami i kokosem
Składniki 600g mieszanki płatków zbożowych (np. owsiane, gryczane, orkiszowe, żytnie) 300g orzechów i nasion (możemy użyć np. 200g orzechów laskowych i 100g pestek słonecznika) 100g suszonych owoców (np. morwy, żurawiny lub moreli niesiarkowanej) 1 łyżeczka mielonej...
Tarta cytrynowa
Wegańskie kruche ciasto (na formę do tarty o średnicy 24 cm) Składniki 200g mąki 100g roślinnej osełki 1/2 łyżeczki soli 40g drobnego cukru 25g mleka roślinnego (np. owsianego) PrzygotowanieW misce łączymy mąkę, sól i cukier. Dodajemy zimne mleko roślinne oraz oliwę z...
Klasyczna focaccia z pomidorami
Składniki 500g mąki pszennej typ 00 30g świeżej oliwy z oliwek np. cornicabra 60g suszonych pomidorów/oliwek bez pestek 240ml wody 30g miodu 10g soli 8g drożdży suszonych 1 łyżka suszonego rozmarynu Możesz użyć również innego typu mąki np. 500, ciasto będzie mniej...
Popularne
Ciasto marchewkowe
Składniki 250g tartej marchwii (na grubym oczku) 250g mąki pszennej lub innej mąki tortowej 300g cukru muscovado/kokosowego/trzcinowego 3 jaja 1 pomarańcza (skórka tarta na drobnym oczku) 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1...
Zielony chłodnik z pomidorów
Składniki 3-4 zielone/żółte pomidory (około 700g) 1 mały pęczek/ 50g natki pietruszki (głównie listki) 1 średni ząbek czosnku 25g czerstwego chleba 40g świeżej oliwy z oliwek, np. arbequina 40g octu winnego białego/ octu jabłkowego sól, pieprz 1/2 melona...