fbpx

0

KOSZYK

Brak produktów w koszyku.

Targ Oliwa
13 sierpnia, 2020

Zbawienne właściwości naturalnego miodu, jaki wybrać?

Miód naturalny pochodzący z prawdziwej pasieki to skarbnica wartości odżywczych i doskonały dodatek do potraw na słono, deserów, orzeźwiających napojów, herbat, a nawet kawy.

Pszczoły wytwarzają go w sposób naturalny, ale mało kto wie, że w sklepach znajdziemy całą masę produktów miodopodobnych, sztucznych miodów oraz mieszanek miodów. Pochodzą one nie tylko z Unii Europejskiej, ale również spoza np. z Ukrainy, Węgier, Rumunii, a nawet Chin. W Polsce są powszechnie sprzedawane pod polskimi markami znanych pasiek. I to byłoby na pierwszy rzut oka o etykietach.

 

Kwestią kluczową jest jakość miodu oraz sposób jego pozyskiwania, a i on bywa wątpliwy jeśli chodzi o produkty pszczele produkowane na dużą skalę. Pszczoły dokarmiane przy ulach inwertem przez cały rok potrafią wytworzyć więcej miodu. Taki produkt nie posiada tylu właściwości zdrowotnych i jest przeciwieństwem miodów z rodzinnych pasiek. Tradycje pszczelarskie i czyste obszary wiejskie gwarantują najwyższą jakość prawdziwego nektaru z wybranych kwiatów i spadzi.

naturalny miód

Nasza ulubiona pasieka to doskonałe miody pochodzące od rodziny Wojciechowskich z Kujaw, gdzie trzecie pokolenie wytwarza je w sposób tradycyjny na niewielką skalę.

 

Co kryją w sobie prawdziwe i czyste miody nektarowe?

 

MIÓD LIPOWY

-pozyskiwany z lipy drobnolistnej ma lekko ostry smak z dominującą nutą kwiatową
-pomaga w walce z przeziębieniem oraz obniża gorączkę
-działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu
może być stosowany zamiast syropu na kaszel zarówno u dzieci, jak i dorosłych
-regularne spożywany wzmacnia odporność
-zawiera naturalny olejek lipowy, w związku z tym, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, łagodzi napięcia, poprawia koncentrację, -obniża poziom stresu i pomaga przy bezsenności
-polecany we wszelkich stanach osłabienia, przemęczenia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach.

 

MIÓD AKACJOWY

-pozyskiwany z robinii akacjowej o bardzo delikatnym smaku
-działa detoksykująco i wzmacniająco
-usprawnienia pracę wątroby, jelit oraz żołądka
-ze względu na najniższy indekst glikemiczny jest to najlepszy gatunek dla diabetyków oraz jako jedyny rzadko -powoduje reakcje alergiczne

 

MIÓD FACELIOWY

-pozyskiwany z kwiatów facelii błękitnej, nazywanej przez pszczelarzy „królową roślin miododajnych” o kwiatowym, przyjemnym aromacie i subtelnym smaku
-zmniejsza szkodliwe działanie używek na organizm, takich jak kawa czy alkohol
-bogaty w żelazo i magnez
-wspiera układ krążenia, pomaga przy niewydolności serca
-pomaga w regeneracji organizmu, dodaje energii i poprawia koncentrację.

 

Sprawdź dostępne gatunki miodów na targu lub dowiedz się więcej o wyjątkowej pasiece we wsi Gawin.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *