fbpx

0

KOSZYK

Brak produktów w koszyku.

Targ Oliwa
20 lipca, 2020

Zdrowe serce z dietą bogatą w kwasy tłuszczowe

Wiele się mówi o zaletach spożywania owoców, warzyw, orzechów, oliwy z oliwek oraz roślin strączkowych. Dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT oraz inne produkty pochodzenia roślinnego może znacznie poprawić kondycję układu sercowo-naczyniowego. 

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia w wyniku chorób krążenia każdego roku umiera 17 900 000 osób. Statystyki WHO są niepokojące i dają jasno do zrozumienia, że to od nas zależy zdrowie naszego najważniejszego organu.

​Jak co roku we wrześniu obchodzimy Światowy Dzień Serca organizowany przez WHO. Ta wyjątkowa inicjatywa ma na celu promowanie zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej odnośnie chorób serca. W tym roku ważną rolę odegrały badania przeprowadzone przez Szpital Kliniczny w Barcelonie i Uniwersytet Nawarry. Lekarze kierujący projektem PREDIMED odwoływali się do wyników swoich obserwacji. Do profilaktycznej oceny stanu zdrowia przystąpiło 7447 pacjentów o podwyższonym ryzyku wystąpienia chorób układu krążenia. W ich życie wprowadzono zmiany w sposobie odżywiania i przez 5 lat sprawdzano ich skuteczność. Jest to największe tego typu badanie w historii, mające na celu zbadanie diety, uzupełnionej oliwą z oliwek Extra Virgin.

„Jesteśmy w stanie zweryfikować, że spożywanie 40 ml dziennie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w połączeniu z dietą śródziemnomorską może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o ponad 30%” podsumowuje Ramón Estruch, koordynator badania.

KWAS OLEINOWY

Za takie działanie odpowiedzialne są jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które bez wątpienia są sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca i układu krążenia. Ich głównym przedstawicielem jest kwas oleinowy, którego w oliwie z oliwek znajduje się najwięcej (50 – 83%). Jeśli owoce były tłoczone na zimno tuż po zebraniu, otrzymany tłuszcz będzie zawierał znacznie więcej zdrowych kwasów tłuszczowych. Podsumowując regularne spożywanie takich tłuszczów zmniejsza ryzyko zaburzeń pracy serca i schorzeń naczyń krwionośnych, np. zmian miażdżycowych.

NIEDOBORY NNKT

W Polsce spożycie niezbędnych kwasów tłuszczowych jest mniejsze niż zalecane normy żywieniowe, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić je do swojej diety. Ich niedobory przynoszą dla organizmu nieodwracalne skutki. Są to m.in.: reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu dzieci i niemowląt, powstawanie zmian skórnych, opóźnianie gojenia się ran, uwrażliwianie na infekcje, zwiększona kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolu oraz pracy innych narządów.

Wydaje się, że tym razem zalecenia dietetyków i lekarzy są zgodne.

Dzięki zaangażowaniu zespołu badawczego PREDIMED, lekarzy i dietetyków otrzymaliśmy wyraźne wskazówki dotyczące odżywiania. Dieta śródziemnomorska bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym oleinowe pomoże nam zachować serce i układ krwionośny w doskonałej kondycji. Badania potwierdzają tylko to, o czym mówiło się o kwasie oleinowym zawartym w oliwie od dawna. Hipokrates nazywał ją „wielkim uzdrowicielem”, Homer „płynnym złotem”, a Galen chwalił za pozytywny wpływ na zdrowie. Wielkie autorytety przekonały nas, że warto wprowadzać małe zmiany w diecie, które przyniosą nam wielkie korzyści na lata.

 

Źródła: 

M. Lisa Clodoveo,S. Camposeo; „Food Research International”; Elsevier 2014

T. Psaltopoulou, R.I. Kosti; „Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence[…]”; Lipids Health Dis. 2011

Buckland G, González CA „The role of olive oil in disease prevention: a focus on the recent epidemiological evidence from cohort studies and dietary intervention trials”. Br J Nutr (Review) 2015

European Food Safety Authority. „Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to polyphenols in olive”. EFSA Journal. 9 (4) 2011

M. Covas, R. De la Torre; „Virgin olive oil: A key food for cardiovascular risk protection”. British Journal of Nutrition, 113(S2), S19-S28 2018

oraz:

https://www.who.int/cardiovascular_diseases/world-heart-day

https://www.multivu.com/players/uk/8616051-olive-oil-fight-coronary-heart-disease

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *